Monday, April 23, 2007

Sant Jordi - 23 april in het teken van de romantiek



Aangezien ik jullie weer even wat cultuur wilde meegeven m.b.t. de Catalaanse feestdag 'Sant Jordi' die vandaag Barcelona in haar greep had, hierbij een leuk artikeltje van FC Barça-watcher Eric Castien, die wekelijks iets over het Barcelonese topelftal bericht in Sportweek.

'Met Cruijff hebben we een stukje God in ons midden'
Maandag 23 april 2007. Tijd voor weer een feestdag in Barcelona. Niet vanwege de resultaten van de plaatselijke FC. Rijkaard en Co hebben gisteravond drie kostbare punten laten liggen bij Villarreal. En dus kent de Catalaan gemengde gevoelens.
Vandaag herdenkt Catalonië het overlijden van twee van Europa´s grootste schrijvers uit de geschiedenis: Shakespeare en Cervantes. De schrijvers van respectievelijk Hamlet en Don Quijote overleden op dezelfde dag, nu honderden jaren geleden.

Tegelijkertijd wordt de dappere daad van de heilige Jordi geëerd. In de 15e eeuw wist deze beschermheilige van Catalonië de draak – en daarmee alle gevaar voor de stad Barcelona– uit te bannen. ´Dat verdient een bloemetje´, moeten de Catalanen gedacht hebben. Iedere 23e april ontvangt de vrouw van haar geliefde(n) een roos, de man krijgt er een boek voor terug. De commercie heeft San Jordi in de houdgreep. Afgelopen jaar werd een kleine zes miljoen rozen verkocht.

De zon heeft de mensen hun huis uit gelokt. Het is ´s ochtends al immens druk op straat. De Catalaanse vlag kleurt het straatbeeld geel-rood. Om de drie balkonnetjes is het raak. De Spaanse vlag is nergens te bekennen, op het exemplaar dat met rode verf is besmeurd na. 'Catalonië boven'.

Rozenverkoper Santiago begroet z´n Hollandse klant uitbundig.
”Het is ´el dia de Croif´ tambien!” schreeuwt hij uit. Dat vraagt om uitleg.
“Croif, Johan...”, verduidelijkt hij. “Croif en San Jordi! De overeenkomsten zijn talrijk. San Jordi bevrijdde ons van de draak in de 15 eeuw, Croif deed dat vijfhonderd jaar later met Franco. De mensonterende onderdrukking hield ons bijna veertig jaar in de ban en Johan bevrijdde ons daarvan in 1974. Dat een wereldster koos voor een club in de verdomhoek, dat was een verzetsdaad van jewelste. El Salvador koos voor Catalonië en dat betekende kort daarna de dood van Franco en het einde van een gruweltijdperk!”

De fitte zestiger struikelt meerdere malen over z´n woorden. Talloze wedstrijden en memorabele doelpunten komen boven. Dan ineens kijkt hij theatraal om zich heen, houdt even in en vervolgt op gedragen toon alsof hij een geheim gaat openbaren: “De grootste verzetsdaad vond overigens buiten de kalklijnen plaats. Croif werd in 1974 vader van een zoon en hij noemde hem Jordi. Daarmee was hij de eerste in achtendertig jaar die een zoon inschreef bij het bevolkingsregister onder deze Catalaanse naam. Dit was onder generaal Franco ten stengste verboden, aangezien de naam Jordi verwees naar de beschermheilige van Catalonië. Jorge, de Spaanse variant, was wel toegestaan. Maar Croif zou Croif niet geweest zijn als hij in opstand kwam en het feit dat El Salvador zijn zoon onder toeziend oog van Franco toch vernoemde naar San Jordi betekende evenveel voor de Catalanen als de bevrijding door de Geallieerden van West-Europa.” Het is Santiago ernst. De suggestie dat dit voorval op toeval berust, sluit hij gelijk uit. “Croif doet niets toevallig, alles is goed doordacht, waarschijnlijk door iemand daarboven. Hij heeft lijntjes met een hogere macht. Al bijna zestig jaar lang. Als er nu presidentsverkiezingen komen en Croif stelt zich beschikbaar, dan wint hij met overmacht. Met hem hebben we een stukje God in ons midden.”


Tja... En ik heb nu natuurlijk een bos rozen op tafel staan... :-)

Saturday, April 21, 2007

Follow the baldie - Verkenning van het Barcelonese achterland


Diegenen die mij een beetje kennen, weten dat ik hou van het altijd in beweging zijnde Amsterdam met haar Utrechtsestraatbuurt, de Albert Cuijp, het Sarphatipark, haar talloze relaxte kroegen en heerlijke restaurants. Maar zij weten ook, dat mijn Brabantse roots er af en toe voor zorgen dat ik onrustig wordt in de Amsterdamse drukte en ik dus regelmatig op mijn fietsje spring en de stad uit ga - richting Ouderkerk langs de Amstel, of richting Amstelveen via het Amsterdamse Bos. Vergeleken met Amsterdam is Barcelona een ware heksenketel, vooral wat verkeer betreft. Dus na een paar weken te hebben geteerd op uitlaatgassen en muffe steegjes, was een dagje de stad uit ware noodzaak.

Samen met mijn ouders - die hier een weekje bivakkeren - heb ik onder begeleiding van 'the baldie' het achterland van Alt Penedes (regio Vilafranca) verkend, een waar wijngaardenwalhalla op nog geen uurtje met de trein van Barcelona.

Trevor ('the baldie') is een Ier die een aantal jaren geleden in Catalunya is neergestreken, na een tijd met een jazzbandje door Nederland en Duitsland te hebben getrokken. Hij heeft in de loop der tijd alle mooie plekjes in het achterland ontdekt, contact gelegd met locals en biedt nu 'exclusive personal guiding for people who want something smarter and more creative than official guides and other follow-the-flag offerings'. Kortom: helemaal goed!!


De route van ongeveer 14 kilometer leidde ons via zandpaden over het platteland met wijngaarden, amandel- en olijfbomen naar kleine, doodstille dorpjes cq gehuchtjes met oude boerderijen en stokoude boertjes die nog op relatief ouderwetse wijze het land bewerken.




De voor de maand april al behoorlijk brandende zon trotserend, bereikten we rond 16.30 uur onze lunch-stop: een oud gepleisterd gebouwtje in een weinig zeggend dorp, waar je normaal gesproken zonder het uberhaupt op te merken voorbij zou zijn gelopen. Achter de wat gebladderde houten deur openbaarde zich een waar eet- en drinkfestijn: een oudere, wat gezette Catalaanse verwelkomde ons met open armen en een brede glimlach en leidde ons naar een speciaal gedekte tafel waarop grote schalen met de meest goddelijke streekgerechten (volgens geheim recept a la Rosa): Catalaanse tortillas, grote frisse salades, vers gebakken pan con tomate, een keur aan streekworsten (van fuet tot bloedworst, van jamon iberico tot chorizo) en niet te vergeten Cava en wijnen uit de streek. Het feit dat mijn ouders geen Spaans spraken deerde Rosa niets: zij bleef met een grote glimlach in rap Spaans/Catalaans met ons praten, waarbij het niets uitmaakte of wij in Frans, Hollands of Russisch antwoordden. Om 18.30 uur verlieten wij met een maagvoorraad voor minstens 3 dagen deze geweldige dame, die speciaal voor ons haar 'taberna' bleek te hebben geopend!


Onze route voerde ons verder - via een flinke klim - naar de top van de heuvel 'Sant Pau', vanwaar je een supermooi uitzicht hebt op de omliggende wijngaarden. Bovenop deze berg bevindt zich een bedevaartsplaats, waar water 'op onverklaarbare wijze' uit de berg sijpelt. Op heilige dagen trekken gelovigen daarheen om te bidden. Wij baden vooral dat we veilig het uit losliggende stenen bestaande pad konden afdalen naar de licht glooiende landbouwgronden...


Tijdens de afdaling zagen we bloeiende aguaves (zie foto). Dit is zeer bijzonder, aangezien deze flinke jongens dit maar ééns in de zeven jaar voor elkaar krijgen.

Het begon al licht te schemeren toen we - weer veilig op de platte aarde - door de velden richting ons eindstation, het zeer oude stadje Vilafranca, liepen. De meest geweldige roze lucht hing boven de bergen en gaf de wijngaarden een sprookjesachtige uitstraling. Na een zwerftocht over de oude (13e-17e eeuwse) pleinen van Vilafranca eindigde onze tour met de treinrit terug naar de drukte van Barcelona-city.


Natuurlijk wil ik geen reclame maken, maar: mocht je eens in Barça zijn en een beeld willen krijgen van de supermooie omgeving van de stad... Trevor is DE man om je op sleeptouw te nemen en alle ins & outs van het échte Catalaanse (plattelands)leven aan den lijve te laten ondervinden. Check it out: www.followthebaldie.com!!

Voor alle foto's, klik op de link rechts op mijn blog.

Hasta la proxima!

Sunday, April 15, 2007

Delen, niets mooiers dan dat!

Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren: ik reisde in mijn eentje door Zuid-West Spanje. Ik maakte geweldige dingen mee, werd door de gastvrije bevolking overal uitgenodigd, zag de meest overweldigende natuur, romantische nederzettinkjes, wildlife, briljante zonsondergangen boven de Coto Donana. En toch voelde ik me niet helemaal happy: ik kon die intense gevoelens namelijk niet delen... En dan bedoel ik delen zonder woorden. Delen, door naast elkaar te staan en hetzelfde te ervaren.


Omdat ik nogal een gevoelsmens ben, heb ik heel vaak de behoefte om dit soort intense dingen te delen. En dat lukt nu eenmaal niet via een blog, over de mail, per telefoon: want op het moment dat je naar die bewuste media grijpt, is het moment al voorbij, of verdwijnt het vanzelf. Helaas. Gelukkig kan ik wél een deel van alles aan jullie meegeven, maar wat me afgelopen weekend gebeurde, was nog veel beter: ik kon Femke, mijn beste vriendinnetje, meenemen in mijn Barcelonese leven en haar aan den lijve laten ondervinden hoe het leven hier is: hoe deprimerend als het regent, maar ook hoe geweldig als de zon tevoorschijn komt. Het eten en drinken tot diep in de nacht, de nontoeristische hoekjes en kiertjes van deze indrukwekkende stad, die nooit echt slaapt, zodat jij zélf af en toe even je ogen moet sluiten.


We hebben eindeloos door de stad gedwaald, heerlijk richting zee zitten staren, genoten van verse warme bogatas & café, tapas & vino, verse visvangst & Cava. Maar ook zijn we langs mijn school gelopen, hebben we wat van mijn locale bekenden ontmoet (waaronder Fernando - zie boven -, de eigenaar van mijn vaste koffiebar, die me al een aantal keer uit de brand heeft geholpen) en natuurlijk hebben we eindeloos bijgekletst, eindelijk eens niet over een lange afstand.


Toen ik wegging in Nederland, kreeg ik van Fem een soort dagboek, waarin ik mijn leventje in Barca een beetje bijhoud en waarin ook mijn beste vrienden voor vertrek nog een tekstje hebben achtergelaten. Toen Fem na 3 voorbijgevlogen dagen weer terugging naar Amsterdam, schreef zij voor mij onder andere de volgende tekst: "... vanaf het moment dat ik hier ben, ben ik verrast door jouw Spaanse taal en jouw 'looks'. ... jij straalt in deze stad. Hoe of wat de toekomst jou ook brengt, Spanje gaat daar zeker een onderdeel van uitmaken." En dát is ook delen.... Iets wat ik zelf niet zie, maar wat dus wel op anderen zo overkomt. En iets dat je gaat voelen als het wordt uitgesproken.



Fem, love u, thanx for being you!

Monday, April 9, 2007

La semana Santa - niet alleen Jezus Christus had het zwaar


Pasen! Traditioneel gezien het herdenken van de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. In Nederland betekent dat voor de meesten onder ons: je al vanaf februari irriteren aan de enorme voorraad paaseitjes in de schappen van Albert Heijn, een heerlijk lang weekend genieten van het zonnetje en een goed glas wijn, voor een enkeling paaseieren zoeken (al is het maar voor de fun) en voor een zonderling naar de kerk voor de speciale paasmis, waarin de pastoor focust op het laatste avondmaal, de lijdensweg van Christus en op zondag natuurlijk de opstanding.

Hier in Spanje wordt het paasfeest (Semana Santa genoemd) wat serieuzer aangepakt dan in het liberale en relatief ongelovige Nederland. Zoals ik al aangaf, is in het Noorden van Spanje de schare gelovigen ook behoorlijk aan het krimpen, maar er wordt nog altijd veel waarde gehecht aan de tradities die bij het geloof horen.

Las Procesiones
Niet alle Spaanse dorpen vieren 'la Semana Santa' op dezelfde manier. Maar op vele plekken worden 'procesiones' gehouden: optochten gewijd aan de kruisiging van Jezus, in traditionele Romeinse kleding (vooral in Noord Spanje) of in de traditionele Spaanse kleding voor processies (met name in het Zuiden). Tijdens de processies worden rond de 1.000 kilo's wegende altaren met daarop Maria Magdalena of Jezus Christus door de stad gedragen, van kerk naar kerk, begeleid door fanfares, militairen en vooral gelovigen in allerlei hoedanigheden.

In Madrid gebeurde dit jaar iets uitzonderlijks. De dragers van de loodzware beelden en entourage zijn normaal gesproken vooral mannen. Vrouwen nemen niet standaard deel aan de optochten. Echter, dit jaar droegen de vrouwen van het heilige genootschap 'del Silencio del Santísimo Cristo de la Fe' - oude vrouwen, moeders én jonge meisjes - de heilige maagd Maria van ruim 1.000 kilo gedurende de hele processie van maar liefst 5 a 6 uur door de stad. Over lijdensweg gesproken...


Hier in Catalunya is met name één processie, welke op Goede Vrijdag plaatsvindt, zeer beroemd: die in L'Hospitalet de Llobregat (vlakbij Barcelona). Dit jaar woonden meer dan 1 miljard (!) Catalanen deze bij. Ikzelf overigens niet: ik zat met een glas wijn op het strand... ;-)
Het is de enige processie in Spanje waaraan ook 'leken' mogen deelnemen (dus mensen die geen lid zijn van een kerkelijke gemeenschap). Daarnaast is dit een van de zeer zeldzame processies waarin de lijdensweg van Christus écht wordt nagespeeld. Op de onderstaande foto zie je een 'Jezus Christus' die ECHT MET SPIJKERS aan het kruis is genageld... Ongeveer 30 jaar geleden is deze unieke (misschien wat lugubere) processievorm hier ontstaan, opgezet door enkele emigranten uit Andalucie, die hun traditie in stand wilden houden op Catalaanse bodem.


La Mona de Pascua
Chocola!!!! Ja ja... Chocoladeliefhebbers komen hier (met name in Catalunya en Valencia) met Pasen meer aan hun trekken dan waar ook! De chocolademakerij is hier tot een ware kunst verheven en ieder jaar is er een onderlinge competitie tussen de 'Patisserias' wie de mooiste, grootste, opvallendste chocoladecreatie heeft weten te fabriceren. Op palmzondag worden de heerlijkheden - na weer een mis en een processie te hebben bijgewoond - met smaak verorberd.

Even een uitzonderlijke die mij ter ore kwam: hier in Barcelona heeft een van de bekendere banketbakkers een 110 kilo (!) wegende replica gemaakt van FC Barcelona-beschermheer/captain Carles Puyol in Barca-outfit met voetbal in de hand!!

De chocoladepaaseieren moeten wachten tot maandag tweede paasdag: dan is het hier een waar eieren-zoek-en-schrans-festijn (althans; voor de kindertjes dan...). En, helemaal leuk: de eieren - onze eieren zijn er qua grootte helemaal niets bij - bevatten cadeautjes!

Sunday, April 1, 2007

1 Avril - Un tiempo Holandés....

Er was iets met naar Barcelona gaan, omdat het daar zo heerlijk vertoeven is... In het zonnetje op een terras ontbijten/lunchen, met een niemendalletje aan in het park huiswerk maken voor de Spaanse les en 's middags eindeloos siesta houden op een strand met de zonnewarmte op je huid... NIETS van dit alles... Ik heb vanmorgen - na al ruim anderhalve week druilerig en koud weer - de conclusie getrokken dat daarboven iemand de stekkertjes heeft verwisseld: de plug van Nederland zit in het gaatje van Spanje en andersom. Ostia (het eerste en laatste scheldwoord dat ik van plan ben op deze blog te bezigen)! Da's niet de bedoeling!

Maar goed, continu in je eigen sop gaar blijven koken (lees: binnen op de bank blijven hangen) is natuurlijk ook geen optie, dus toch maar de deur uit op zoek naar wat gezonde zuurstof. Vanaf de welbekende Sagrada Familia ben ik via de wat minder toeristische wandel/winkelboulevard Avinguda de Gaudí een stukje bergopwaarts gelopen. Deze boulevard moet op zonnige dagen absoluut een gezellige, ontspannen sfeer uitademen: leuke boutiekjes, bonbonneries, ijssalons, en restaurantjes met heerlijke terrassen, met aan de ene kant uitzicht op de Sagrada en aan de andere kant op het 'Hospital Sant Pau'.


Even wat historie over dit architectonische hoogstandje: het Hospital stamt uit begin 20e eeuw en is een ontwerp van architect Lluis Domenech i Montaner (zelfde periode als Gaudí). Het verving destijds het oude Hospital Santa Creu, dat in de binnenstad ligt. Het ziekenhuis bestaat uit een park met 26 paviljoens voor verschillende medische specialismen, aaneengesloten door een wandelpad met kunstwerken en groen. Als je hier rondwandelt besef je je alléén dat je je in een ziekenhuis bevindt, door de 'witte jassen' die af en toe in en uit de verschillende gebouwen lopen. Een heerlijke stek om in de zomer 's middags even rust en koelte te vinden in de schaduw van een grote boom met een goed boek.


Omdat de regen mij leek te achtervolgen, besloot ik na een uurtje ronddwalen in de tuinen van het Hospital, dat het tijd was voor een fietstochtje naar het strand: uitwaaien zou absoluut de juiste term zijn vandaag, of misschien eerder 'wegwaaien'! Op de route door het al eerder aangestipte Parc Ciutadella, zag ik dat de Nederlandse tulp ook hier vertegenwoordigd is: home sweet home! Ondanks - of moet ik zeggen 'dankzij' - het slechte weer van de afgelopen dagen, is het in de parken nu echt genieten: alles staat in bloei en het ruikt er intens naar bloesem en rozemarijn.


Veel verder dan Parc Ciutadella ben ik helaas niet gekomen, want de regen besloot mij bij de kladden te grijpen en mijn zomerjas op waterdichtheid te testen. Deze vechtpartij duurde slechts enkele minuten: de weergoden hadden aan mijn outfit niet echt een uitdaging. Tien minuten later stond ik dus na te druppelen in mijn appartementje. Hopelijk komende week wat beter weer....!!