Monday, April 9, 2007

La semana Santa - niet alleen Jezus Christus had het zwaar


Pasen! Traditioneel gezien het herdenken van de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. In Nederland betekent dat voor de meesten onder ons: je al vanaf februari irriteren aan de enorme voorraad paaseitjes in de schappen van Albert Heijn, een heerlijk lang weekend genieten van het zonnetje en een goed glas wijn, voor een enkeling paaseieren zoeken (al is het maar voor de fun) en voor een zonderling naar de kerk voor de speciale paasmis, waarin de pastoor focust op het laatste avondmaal, de lijdensweg van Christus en op zondag natuurlijk de opstanding.

Hier in Spanje wordt het paasfeest (Semana Santa genoemd) wat serieuzer aangepakt dan in het liberale en relatief ongelovige Nederland. Zoals ik al aangaf, is in het Noorden van Spanje de schare gelovigen ook behoorlijk aan het krimpen, maar er wordt nog altijd veel waarde gehecht aan de tradities die bij het geloof horen.

Las Procesiones
Niet alle Spaanse dorpen vieren 'la Semana Santa' op dezelfde manier. Maar op vele plekken worden 'procesiones' gehouden: optochten gewijd aan de kruisiging van Jezus, in traditionele Romeinse kleding (vooral in Noord Spanje) of in de traditionele Spaanse kleding voor processies (met name in het Zuiden). Tijdens de processies worden rond de 1.000 kilo's wegende altaren met daarop Maria Magdalena of Jezus Christus door de stad gedragen, van kerk naar kerk, begeleid door fanfares, militairen en vooral gelovigen in allerlei hoedanigheden.

In Madrid gebeurde dit jaar iets uitzonderlijks. De dragers van de loodzware beelden en entourage zijn normaal gesproken vooral mannen. Vrouwen nemen niet standaard deel aan de optochten. Echter, dit jaar droegen de vrouwen van het heilige genootschap 'del Silencio del Santísimo Cristo de la Fe' - oude vrouwen, moeders én jonge meisjes - de heilige maagd Maria van ruim 1.000 kilo gedurende de hele processie van maar liefst 5 a 6 uur door de stad. Over lijdensweg gesproken...


Hier in Catalunya is met name één processie, welke op Goede Vrijdag plaatsvindt, zeer beroemd: die in L'Hospitalet de Llobregat (vlakbij Barcelona). Dit jaar woonden meer dan 1 miljard (!) Catalanen deze bij. Ikzelf overigens niet: ik zat met een glas wijn op het strand... ;-)
Het is de enige processie in Spanje waaraan ook 'leken' mogen deelnemen (dus mensen die geen lid zijn van een kerkelijke gemeenschap). Daarnaast is dit een van de zeer zeldzame processies waarin de lijdensweg van Christus écht wordt nagespeeld. Op de onderstaande foto zie je een 'Jezus Christus' die ECHT MET SPIJKERS aan het kruis is genageld... Ongeveer 30 jaar geleden is deze unieke (misschien wat lugubere) processievorm hier ontstaan, opgezet door enkele emigranten uit Andalucie, die hun traditie in stand wilden houden op Catalaanse bodem.


La Mona de Pascua
Chocola!!!! Ja ja... Chocoladeliefhebbers komen hier (met name in Catalunya en Valencia) met Pasen meer aan hun trekken dan waar ook! De chocolademakerij is hier tot een ware kunst verheven en ieder jaar is er een onderlinge competitie tussen de 'Patisserias' wie de mooiste, grootste, opvallendste chocoladecreatie heeft weten te fabriceren. Op palmzondag worden de heerlijkheden - na weer een mis en een processie te hebben bijgewoond - met smaak verorberd.

Even een uitzonderlijke die mij ter ore kwam: hier in Barcelona heeft een van de bekendere banketbakkers een 110 kilo (!) wegende replica gemaakt van FC Barcelona-beschermheer/captain Carles Puyol in Barca-outfit met voetbal in de hand!!

De chocoladepaaseieren moeten wachten tot maandag tweede paasdag: dan is het hier een waar eieren-zoek-en-schrans-festijn (althans; voor de kindertjes dan...). En, helemaal leuk: de eieren - onze eieren zijn er qua grootte helemaal niets bij - bevatten cadeautjes!

No comments: