Tuesday, May 1, 2007

De Spaanse x-gangen lunch

Zondag = rustdag. En wat doe je op een rustdag in Spanje? Een flinke schare vrienden en/of familie optrommelen en de hele dag eten en drinken tot je een ons weegt (of eigenlijk: totdat je minstens 5 kilo bent aangekomen)!

Afgelopen zondag mocht ik ook aan dit culturele feest deelnemen: ik was uitgenodigd voor een zondagse lunch-/poolparty bij Carlos en Juan, twee vrienden van Sandra.

13.30 uur: een verlaten stationnetje net buiten Barcelona, twee dames in zondagse outfit, lichtelijk brakjes van 'the night before', een fles Cava in de tas, twee rommelende maagjes.

14.00 uur: een relatief nieuw appartementencomplex, 3e etage, zintuigstrelende geuren op de gang, openende deur, gelach, voorstel-/zoenronde onder de 11 aanwezigen (waarvan ik de enige ben zonder Spaans paspoort), verkenningstocht door appartement, stiekeme blikken richting keuken.

14.30 uur: Poolparty wordt binnenparty, vanwege het Hollandse weer, maar dat mag de pret niet drukken! Eerste drankjes worden geschonken, nootjes genuttigd, de ingetogen sfeer wordt na de kennismaking en het bekijken van wat nostalgische 'Army of Lovers' clips verruild voor lichte gesprekken en wat voorzichtig gelach.


15.00 uur: Glazen gepouleerd, borden geplaatst, servetten gevouwen: tijd voor de eerste gang en de eerste fles wijn. Carlos presenteert het voorgerecht, een timbaaltje van verschillende soorten bonen, rucola en ham.


16.00 uur: Sigaretjes gerookt, sparkling white geopend en geschonken, iedereen nuttigt in gepaste stilte het heerlijke hoofdgerecht: ei-tortilla met gegrilde courgette, gegrilde aubergine, gebakken knoflookchampignons en gebakken varkensvlees. Een-op-een gesprekken worden geanimeerde groepsgesprekken, de volgende fles sparkling wordt geopend en geschonken.


17.00 uur: Het toetje: verse aardbeien in saus met een goddelijke meloen-flan en aansluitend koffie en een range aan likeuren: van JD en Tjechische levensgevaarlijke keelbrander tot lime-likeur. De tongen zijn los, de asbakken vol, de flessenbodems
komen langzaam in zicht, de gezichten staan op extreem vrolijk, de stemmen verheffen alsook de glazen: PROOST!!!



Voor herhaling vatbaar!

No comments: